Voor een eenduidige indeling hebben we indelingsregels. Deze indelingsregels staan beschreven in de “algemene regels voor de interpretatie van de gecombineerde nomenclatuur” en zijn een waardevol hulpmiddel wanneer er bijvoorbeeld meer dan één mogelijke post of onderverdeling voor een artikel is. Naast de indelingsregels hebben de WDO en de EU ook nog aanvullende aantekeningen en toelichtingen. Deze bronnen zijn een onmisbaar hulpmiddel voor het juist toekennen van een code bij complexe classificatie vraagstukken en zijn deels openbaar (aantekeningen) en deels betaald (toelichtingen via inenuitvoer.nl) te raadplegen. De douane zelf gebruikt deze bronnen ook veelvuldig bij indelingszaken.
een relatief eenvoudige indeling
een verse bos rozen, GS-code 0603.11, is terug te vinden onder afdeling II “Producten van het plantenrijk”, hoofdstuk 6 “Levende planten en producten van de bloementeelt”, post 03 “Afgesneden bloemen, bloesems en bloemknoppen, voor bloemstukken of voor versiering, vers, gedroogd, gebleekt, geverfd, geïmpregneerd of op andere wijze geprepareerd” en onderverdeling 11 “vers”.
maar het kan ook lastig worden...
In het geval dat wieltjes ontworpen zijn voor specifiek gebruik, kan de indeling ertoe leiden dat het een onderdeel wordt van het product waartoe het behoort, bijvoorbeeld steigerwielen worden dan ingedeeld in 7308.40, zijwieltjes van een kinderfiets in 8714.99 en wielen van een ziekenhuisbed in 9402.90.
en is het surprise ei nu chocolade of speelgoed?
Kijkende naar het wezenlijk karakter zal het surprise ei worden ingedeeld onder chocolade, dus 1806.90 en niet onder post 9503.00 speelgoed .
Gestandaardiseerde regels maar…
Het Geharmoniseerd Systeem (GS) is op taal gebaseerd. Taal kan door iedereen op een andere manier worden geïnterpreteerd. Voor absolute duidelijkheid tussen de GS-verdragsluitende partijen zou er eigenlijk een gedeeld begrip moeten zijn van de beoogde betekenis van woorden. Juridische notities pakken dit probleem aan, maar niet alle woorden in het GS-systeem zijn gedefinieerd in juridische notities. Alle woorden definiëren zou een onmogelijke opgave zijn.
Toch verschillen tussen landen onderling
De woorden “essentiële karakter” zijn een mooi voorbeeld. Want wat het “essentiële karakter” van een bepaald item vormt, is een relatief veel voorkomende bron van onenigheid tussen GS-verdragsluitende partijen of andere gebruikers van het GS. Er zijn verschillen in indeling op GS-niveau wanneer we de classificaties van verschillende landen met elkaar vergelijken. Waarom worden er in sommige landen bijvoorbeeld papieren maskers geclassificeerd onder 481850, waartoe ook ‘kledingartikelen en kledingaccessoires’ behoren, terwijl andere landen ze classificeren onder 481890 ‘Overige’?
Het voor de hand liggende antwoord is natuurlijk dat er verschillende opvattingen bestaan over wat ‘kledingartikelen en kledingaccessoires’ betekenen. Maar uiteindelijk is het een fundamentele kwestie als het gaat om wettelijke bepalingen: het interpreteren van woorden en zinnen kan verschillen.
Moet er dan een classificatieresolutie komen?
Als de verdragsluitende partijen het er niet met elkaar eens kunnen worden, hoe kunnen zij dan streven naar een oplossing voor de internationale classificatie? Ten eerste zullen ze normaal gesproken met elkaar praten en proberen tot overeenstemming te komen. Als dat niet lukt, is het de normale procedure dat een van de partijen bij het GS de zaak voorlegt aan het Comité voor het geharmoniseerde systeem (HSC) voor een besluit over de classificatie. Dit proces kan lang duren. Tot een indeling kan in één vergadering worden besloten maar in de praktijk zijn er soms meerdere bijeenkomsten nodig om tot een definitief besluit te komen. Omdat de bijeenkomsten maar twee keer per jaar plaatsvinden, kan de tijdsduur behoorlijk lang zijn als een zaak complex, onduidelijk of omstreden is.
Wat moet u doen!
Er kan maar één goederencode de juiste zijn. Vertrouw bij het classificeren van je product(en) voor import of export niet op een door derden aangeleverde code. Neem dus nooit zomaar codes over die de leverancier of (ver)koper hebben aangeven maar bepaal zelf, op basis van kennis van de indelingsregels, de aantekeningen en de toelichtingen de juiste goederencode. Lees ook de beschikbare classificatiebesluiten van het Comité en gebruik deze aanbevelingen bij je indelingsbeslissing. Blijft je onzeker over de juiste goederencode? Raadpleeg een collega, extern adviseur of stap naar de douane zelf. Met het afgeven van een BTI (Bindende tarief informatie) bepaald de douane de goederencode voor je.
Succes met het indelen!
Exporteer je naar landen buiten de Europese Unie? Dan moet er voor deze goederen een uitvoeraangifte worden gemaakt. Dit kan alleen digitaal. GoCustoms beschikt over de vergunning 'Toelating Douanevertegenwoordiger' en kan deze aangiften verzorgen. Kijk bij Douaneagent voor meer informatie.
Wij begeleiden je bij het aanvragen van douane-vergunningen of het implementeren van douanesoftware. Ook een douanescan of procesanalyse om te kijken of, en waar je besparingen kunt realiseren doen we samen!